joi, 4 iunie 2015

Maria, Lazar si Marta

Anul acesta, Maria si Marta, surorile Dreptului Lazar, sunt praznuite astazi. In alti ani, au fost praznuite pe 9 iunie. Fiind inca in Saptamana Rusaliilor, m-am bucurat sa le vad pe aceste doua Sfinte Mironosite, mutate cu ziua de praznuire in aceasta minunata zi de joi.

Minunat. Un cuvant care imi place foarte mult. La finalul articolului am postat explicatii preluate din mai multe perioade si veti observa cum pe masura ce trece timpul, acestea devin mai putine.

Maria, Lazar  si Marta, acesti trei frati prieteni cu Domnul nostru Iisus Hristos, ma minuneaza mereu. De fiecare data cand citesc despre dansii.
Au fost oameni normali. S-au nascut intr-o familie, au avut rude si prieteni. Si L-au avut prieten pe Hristos. Au fost martorii unei minuni colosale: Lazar a fost inviat din morti.

Explicatiile din dictionarul aniilor 50 sunt numeroase, asa cum erau si familiile celor care l-au compus.

In acei ani, in familie, copiii erau deseori la numaratoare, de la trei in sus.

Pe urma, majoritatea familiilor, dorind sa munceasca la oras, la stat, numarul copiilor in familie a scazut. Unul, doi, rareori trei. Putinele  familii care aveau credinta puternica, aveau curajul sa nasca multi copii.

Maria, Lazar si Marta, au fost inlocuiti cu Pamela si Cliff. Am ales la intamplare, doi frati dintr-un serial la moda prin anii 80.

Suntem in anul 2015. 4 Iunie. In familii, pe strada, la locurile de munca, pe la usile cabinetelor, prin spitale, pe langa ghenele de gunoi, multi Lazari si Iovi. Iov a stat mult timp pe gunoi si nici o clipa nu a fost suparat pe Dumnezeu. Doar sotia lui Iov era furioasa. Daca Lazarii si Iovii zilelor noastre ar avea unul, doi, trei, patru frati si surori precum Marta si Maria, situatia ar fi alta.

Unii dintre dansii au doar suflet, minte si trup. De multe ori, toate trei bolnave. Dar acolo unde mintea si trupul sunt surorile sufletului, Lazar invie din morti si Iov se salta fericit de pe gunoi.

De multe ori se intampla ca mintea sa fie Lazar, trupul Iov si sufletul Maria. Si sufletul sa fie atat de curat, incat sa atinga Cerul si de acolo sa isi traga puterea. Si puterea din suflet sa vindece si trupul si mintea.

In zilele noastre, depresia se lipeste de suflet ca marca de scrisoare. Sufletul se ofileste, mintea se tulbura, trupul isi pierde vlaga.

Familia, rudele, prietenii sunt de multe ori coplesiti de neputinta si de durere, vazand ca un fiu sau o fiica sufera.

Familia, rudele, prietenii, pot face ceva pentru Lazarul sau Iovul lor. Il pot iubi, il pot ierta daca le-a gresit. Se pot impaca ei cu Dumnezeu daca cred ca Lazar sau Iov L-au suparat pe Dumnezeu. 

Se pot opri cateva clipe din durere si deznadejde. Se pot intreba sinceri cum stau cu dragostea, cu bucuria, cu pacea, cu indelunga rabdarea, cu bunatatea, cu facerea de bine, cu blandetea, cu credinta, cu infranarea, cu curatia sufleteasca si trupeasca.

Lazar si Iov sunt asa cum sunt, pentru ca noi, cei din familiile lor, suntem de multe ori nici Marii nici Marte. Suntem si noi, asa cum suntem. Dar faptul ca nu stam cu mintea in mormant, faptul ca nu stam cu trupul pe gunoi, faptul ca nu avem sufletul sfasiat de durere, inseamna ca un pic de Marie si un pic de Marta, un pic de Lazar, un pic de Hristos, tot avem in noi.

Si plecand de la acest pic, avem datoria sa il crestem, astfel incat, sa aducem in noi cat mai mult din Duhul Sfant, pe Care L-am primit in dar la Botez.

Taina Cununiei, Taina Botezului, Taina Preotiei, Taina Spovedaniei,  Sfantul Maslu, Sfanta Liturghie, sunt Sfinte Slujbe prin care primim multiple iertari si binecuvantari care aduc Dragostea Lui Dumnezeu Tatal, Harul Domnului nostru Iisus Hristos si Impartasirea cu Duhul Sfant.

Un prunc proaspat Botezat, are Harul de a incalzi orice suflet trist si orice minte obosita.

Daca avem in familie bolnavi care nu se pot ingriji singuri de sufletele, mintile si trupurile lor, pe langa doctori si infirmiere, avem datoria sa redevenim la suflet prunci. 

Rudele bolnave fac parte din arborele nostru genealogic. O ramura vindecata are puterea sa vindece o ramura bolnava.

Toti arborii genealogici fac parte din Trupul Lui Hristos, acolo unde familiile sunt Botezate in Numele Sfintei Treimi.

Este greu sa fii Lazar si Iov in zilele noastre. Este greu sa fii Maria si Marta in acelasi om. Dar putem macar, cu randul, sa fim cand Maria, cand Marta, fiecarea membru al familiei. Si in felul acesta, intreg sufletul de familie sa se vindece.si intreaga familie sa redevina sanatoasa si curata.

Sanatatea nu se restabileste de azi pe maine.

Este nevoie uneori de multi ani de truda in echipa de familie, rude si prieteni. Impreuna, in Biserica. In Biserica Mare, in Patriarhie,  in Biserica de Parohie, in Biserica din Familie, in Biserica din Casa, in Biserica din Suflet, Minte si Trup.  

Le-am scris cu majuscule, pentru ca asa trebuie sa fie. Si Familia si Casa si Noi. De buna calitate. Doar asa ne putem infrupta din Toate Bunatatile de Sus. Doar asa putem fi cu Adevarat Vii. Doar asa putem fi in Imparatie si Imparatia in noi.

Acest articol este un articol de multumire. Familiei, rudelor, prietenilor de aproape si celor de dincolo de blog. Pentru ca au avut indelunga rabdare cu mine: suflet, minte s trup pline de durere si de dor. Pentru ca au avut incredere in alegerea pe care am facut-o in urma cu multi ani, de a-mi cauta vindecarea doar in Biserica: prin familie, printre rude, printre prieteni. Toti au facut ce au putut si ce au stiut sa faca cel mai bine pentru mine: m-au iubit si ma iubesc.

Multumesc trupului meu ca m-a sustinut, ca a purtat toata povara mintii si a sufletului. Multumesc mintii ca a tinut cont de suflet. Multumesc sufletului ca s-a temut de moarte, ca a preferat rusinea in locul nefiintei.

Slava Domnului pentru toate! Lazar, sufletul meu, a inviat de ceva vreme din morti! Acum, mintea si trupul, inca obosite, urmeaza sufletului. Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste.

Ieri, am ascultat in Biserica. Femeile sa taca in Biserica. Si ce nu inteleg, sa-si intrebe acasa barbatii. Mi se pare cel mai intelept sfat. 

Dar imi este mila de acele femei care nu au acasa barbati. Sau nu au acasa barbati cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste. Sau se cred ele barbati. Cu aceste femei ce se intampla?! Nu sunt si ele Lazaristele noastre?! Nu sunt si ele Iovele noastre?!

In zilele noastre, Maria si Marta, surorile Dreptului Lazar se regasesc mai mult in inimi de Arsenie, Cleopa, Constantin, Dometie, Dumitru, Gabriel, Gheorghe, Ilie, Ioan, Justin, Mihai, Nicolae, Sandu, Teoctist, Valeriu si multe alte nume barbatesti.

Si multe femei inca se tem de barbat. Chiar si acolo unde gasesc doar intelegere.

Daca cunoasteti o astfel de femeie, nu va grabiti cu sfaturile. Doar iertati-o si iubiti-o. Ca pe propria voastra sora. Si intr-o zi va va darui un zambet frumos.

Binecuvantarea mea a fost ca nu m-am temut niciodata de barbat. In familie, intre rude, intre prieteni, intre colegi, doar barbati unul si unul. Am fost, sunt si voi fi mereu indragostita de toti. Dar cel mai indragostita sunt de femeile din jurul lor. 

Sunt femeie, sotie crestina. Sunt bucuroasa! Obosita la trup si la minte. Pentru ca timp de 40 de ani, am cautat un raspuns la intrebarea daca schizofrenia este ereditara. Pe parcurs, am aflat multe despre ea. In primul rand am aflat ca nu este doar ce pare a fi. Am aflat ca nu mi-a fost doar dusman, asa cum am crezut mult timp sau doar blestem, asa cum mi s-a parut multa vreme.

A fost o mare binecuvantare. M-a vindecat Dumnezeu, prin ea de mandrie. O mandrie inoculata in suflet si minte de ambitia de a fi cel mai bun, de a tinti mereu spre locul intai.

Dragele mele prietene, locul intai nu este pentru femei. Stand pe locul intai, nu iti poti supraveghea familia. Nu ai pe nimeni in fata care sa tina piept intemperiilor vremii. Nu este nimeni care sa iti deschida usa cand vii cu bratul plin de diplome acasa. 

Locul femeii este in stanga barbatului. Langa inima sa. Si binecuvantarea femeii este atunci cand aude cum inima barbatului ticaie cu dragoste si cu admiratie pentru ea.

Schizofrenia a existat, exista si Dumnezeu stie ce va fi cu ea. 

Dar intre schizofrenie si persoana exista familia, rudele, prietenii. Toti sustinuti de Dumnezeu.

Este un autor pe care il iubesc foarte mult. Domnul Tutea. A scris cartea Intre Dumnezeu si neamul meu.

Ma leg de acest titlu si il dezvolt. Intre Dumnezeu si neamul meu, indiferent de vreme si de moda, a existat, exista si va exista mereu Iubirea. 

Si cred din tot sufletul ca Iubirea este Dumnezeu. Sfanta Treime. Tatal, Fiul si Duhul Sfant.

Dumnezeu, din Iubire, L-a trimis pe Fiul Sau sa ne invete ca se poate trai minunat. Dupa Fiul Sau, cand acesta si-a indeplinit treaba, dupa Invatare, Minuni, Jertfa, Invierea si Inaltare, cand Fiul S-a asezat de-a dreapata Tatalui, Dumnezeu a trimis Duhul Sau Cel Sfant.

Sa fie din nou printre oameni, asa cum a mai fost si in alte vremuri bune.

Din a cincizecea zi de la Inviere, Duhul Sfant face curierat intre Cer si Pamant.

Vine cand este chemat, aterizeaza acolo unde gaseste loc, se retrage discret cand deranjeaza.

Pentru ca ne iubeste. Daca ar sta mai mult, pamantul s-ar parjoli si inimile noastre s-ar topi.pentru ca Duhul Sfant este Fierbinte. Si cand ne atinge, un pic din gheata noastra se topeste, un pic din manie se topeste, un pic din rautate se topeste, un pic din uratenie se topeste.

Parintele Dumitru Staniloae a scris undeva: "Doresc ca gandurile mele sa fecundeze gandurile altora". Gandurile Parintelui erau inspirate de Duhul Sfant. Pentru ca Parintele si-a calit sufletul si mintea in durerea de tata si si-a oblojit dorul si durerea cu prezenta Preotesei Maria.

Asa erau in alte vremuri femeile neamului nostru. Asa trebuie sa ne trudim sa redevenim si noi, femeile din aceste vremuri. Marii la suflet, Marte la trup, cu mintea mereu la Iertare si Iubire. 

Altfel, schizofrenia, depresia, atacul de panica, mania, mania persecutiei, ura vor fi vesnic surori cu noi insine sau cu cei din familiile noastre.

Multumesc Patriarhiei Romane pentru sanatoasele indemnuri spre Taina Spovedaniei si pentru deasa primire a Sfantului Trup si Sange al Domnului nostru Iisus Hristos.

Multumesc doamnelor preotese pentru dragostea cu care au grija de parintii slujitori, astfel incat si noi sa ne impartasim din dragostea acestora.

Si m-as bucura sa intindem in toata lumea, un covor de suflete curate si albe, unde Duhul Sfant sa poata ateriza si din sufletele noastre sa dirijeze o Divina Simfonie a Teilor, a Trandafirilor, a Bujorilor si a Mainii Maicutei Domnului. Si sunetele impreuna cu miresmele placute sa tina tot anul si din an in an doar sa sporeasca.

Am cautat pe net o imagine pentru minunat. Am gasit imaginea si degetul aratator al copilului din fotografie:

Tu esti minunat! Da, chiar tu, draga cititorule! Esti minunat! Esti un intre min si at. Un suflet intre minte si al tau trup! Intelegi cat de minunat esti?! Nu esti doar un suflet navigator pe net! Esti un suflet care are minte si trup! Creat minunat! Din Iubirea Lui Dumnezeu!

Dragii nostri copii, sanatatea sufleteasca este cea mai importanta. Scrisul caligrafic este si el o oglinda a sufletului sanatos. Scrisul de mana, ajuta mintea sa se dezvolte armonios. Niciodata sanatatea sufletului si a mintii nu trebuie neglijata. Sufletul si mintea hranesc trupul. Sufleul si mintea sunt hranite de Cuvantul Lui Dumnezeu.sunt curatate cu lacrimi, cu iertare, cu iubire. cu Trupul si Sangele Domnului, sunt reimprospatate cu Duh Sfant.

Multumim autoarei acestui blog pentru ca ne-a gazduit in aceasta zi scrisoarea.

Suntem tata si mama. Am fost considerata multa vreme o persoana schizofrenica. Asa erau vremurile atunci. Ne bucuram ca vremea din ulimii ani a facut diferenta intre manifestarile sufletului, cauzate de durere si dor. In acest fel am avut posibilitatea sa alegem singura terapie in care am crezut mereu: Iertarea si Iubirea.

Dumnezeu ne-a scos in cale parinte duhovnic. Sarutam dreapta, parinte si va rugam sa ii imbratisati pe toti parintii slujitori!

Datorita rugaciunilor din Biserica, suntem cazati la loc luminos, plin de verdeata. Pasarelele ciripesc si asteptam sa miroasa si teiul.

Va imbratisam cu drag,
Nini si Sana

Dicționarul limbii române literare contemporane (1955-1957) este darnic cu explicatiile:
 
MINUNÁT, -Ă, minunați, -te, adj. 1. Care surprinde, uimește prin frumusețe; încîntător, fermecător, splendid. Fata sta nemișcată și înfiorată, cu mînile mici albe în poală și privea pe rănit cu ochii ei minunați. SADOVEANU, O. I 97. Podul cel minunat îndată s-a stricat și s-a mistuit. CREANGĂ, P. 89. Ochii mari și minunați Lucesc adînc, himeric. EMINESCU, O. I 172. Crescut-au, Doamne, crescut, Doi meri nalți Și minunați, La tulpine-mpreunați. TEODORESCU, P. P. 81. ◊ (Adverbial; înaintea unui adjectiv de care se leagă prin prep. « de », dă acestuia valoare de superlativ) Foarte, deosebit de... Se făcea o dumi­nică minunat de frumoasă. DELAVRANCEA, H. T. 64. Balul d-tale e minunat de frumos și de vesel! ALECSANDRI, T. 762. Au văzut.. mulțime de papagali minunat de frumoși. DRĂGHICI, R. 97. ♦ Foarte bun, excepțional. Original în păreri și gesturi, dar are un suflet minunat. REBREANU, R. I 90. ◊ (Adverbial) Robinson au socotit că acest loc ar putea să-i slujească minunat la trebuința sa. DRĂGHICI, R. 79. ♦ (Adverbial) Perfect, foarte bine, admirabil. Chită minunat. 2. (În basme) Care face minuni, dotat cu puteri supranaturale. I-au schimbat... asinul cel minunat și i-au pus altul în locul lui tot ca acela. SBIERA, P. 196. Furca cea minunată torcînd singură fire de aur. CREANGĂ, P. 96. ♦ Ciudat, straniu, bizar. Minunat lucru îmi pare că dobitoacile sălbatice arată mai multă mulțămire cătră făcătoriul lor de bine. DRĂGHICI, R. 103. 3. (Rar) Mirat, uimit, surprins, încîntat. Acele nemăr­ginite epopee vînătorești... sperie și obosesc azi ochii călătorului minunat. ODOBESCU, S. III 80.  

Cel din 1998 spune, dictionarul explicativ:

MINUNÁT, -Ă, minunați, -te, adj. 1. (Adesea adverbial) Care iese din comun (prin aspect, însușiri etc.); p. ext. care uimește prin frumusețe; încântător, splendid. ♦ Foarte bun, excepțional. 2. (În basme) Care face minuni, care este înzestrat cu însușiri supranaturale. ♦ Vrăjit, fermecat. 3. Mirat, surprins. – V. minuna.  

Dictionarul de sinonime din 2002,prezinta:

MINUNÁT adj., adv. 1. adj. v. crucit. 2. adj. splendid, strălucitor, (livr.) magnific, mirific, paradiziac, (pop.) mândru, (înv.) preafrumos. (Un peisaj ~.) 3. adj. v. fermecător. 4. adj. splendid, superb, (fig.) ceresc, divin, dumnezeiesc, îngeresc, serafic, (livr. fig.) celest. (O muzică ~.) 5. adv. splendid, superb, (fig.) divin, dumnezeiește, îngerește. (Cântă ~.) 6. adj. v. perfect. 7. adv. v. foarte

Si mai recent, DEX-UL DIN 2009,
 
MINUNÁT, -Ă, minunați, -te, adj. 1. (Adesea adverbial) Care iese din comun (prin aspect, însușiri etc.); magnific; p. ext. care uimește prin frumusețe; încântător, splendid. ♦ Foarte bun, excepțional. 2. (În basme) Care face minuni, care este înzestrat cu însușiri supranaturale. ♦ Vrăjit, fermecat. 3. Mirat, surprins. – V. minuna.  

Niciun comentariu: